Ροδιά και ποικιλίες

Η Ροδιά απο την φύση της είναι πολύκορμος θάμνος. Εμείς την αναγκάζουμε να γίνει δέντρο αφήνοντας μόνο ένα στέλεχος. Απο την δεκαετία του 1980 έχουν καταγραφεί πάνω από χίλιες(1000) διαφορετικές ποικιλίες Ροδιάς: Καρποφόρες και μη καρποφόρες, κανονικού μεγέθους αλλά και νάνοι. Από τις καρποφόρες: γλυκές, ξινές και υπόξινες. Οι πιο διαδεδομένες στην Ελλάδα ποικιλίες είναι η Wonderful, η Eρμιόνης και η Άκο.

Wonderful

Ποικιλία Ροδιάς με πολλά αγκάθια και καρπούς μεγάλους, 500-600gr, με στιλπνή φλούδα και κόκκινο έντονο χρώμα. Σπυρί βαθυκόκκινο, σκληρό και γεύση γεμάτη που θυμίζει κόκκινο κρασί αλλά υπόξινη. Στην πλήρη ωρίμανσή του το φρούτο έχει υπέροχη γεύση και παράγει ελαφρώς υπόξινο χυμό. Υπάρχουν υποποικιλίες της Wonderful που το φρούτο εμφανισιακά δεν διαφέρει από την ¨γνήσια¨, αλλά τα δένρα έχουν περισσότερα αγκάθια και πιο μπλεγμένη βλάστηση και τα φρούτα και ο χυμός τους έχουν εντονότερη ξινή γεύση. Τα φρούτα της Wonderful είναι αρκετά ανθεκτικά μετά την συγκομιδή. Η συγκομιδή αρχίζει στα μέσα Οκτώβρη.


Ερμιόνης

Ποικιλία Ροδιάς με λίγα αγκάθια, συνήθως μακρείς και όχι μπλεγμένους βλαστούς και καρπούς μεγέθους 300-300 gr, με σχετικά μαλακή φλούδα και χρώμα λιγότερο κόκκινο απο την Wonderful. Σπυρί μεγάλο και μαλακό με γεύση γλυκιά και βελούδινη. Υπάρχει υποποικιλία της Ερμιόνης με σκληρό αλλά πιο ζουμερό σπυρί. Τα φρούτα της Ερμιόνης είναι λιγότερο ανθεκτικά απο την Wonderful μετά την συγκομιδή. Η συγκομιδή αρχίζει στα μέσα Οκτώβρη.


Άκο

Ποικιλία Ροδιάς με πάρα πολλά και λεπτά αγκάθια, με μπλεγμένους βλαστού,ς καρπούς μικρού και μεσαίου μεγέθους 250-400gr, με στιλπνή φλούδα και βαθύ κόκκινο χρώμα. Σπυρί βαθυκόκκινο, ημίσκληρο και γεύση σχετικά γλυκιά αλλά πιο στυφή απο τις προηγούμενες ποικιλίες. Τα φρούτα της Άκο είναι αρκετά ευαίσθητα μετά την συγκομιδή. Η συγκομιδή αρχίζει στα μέσα Σεπτέμβρη.


Καράβελος

Ποικιλία Ροδιάς που μοιάζουν της Ερμιόνης και καρπούς στιλπνούς με κιτρινοκόκκινο χρώμα. Σπυρί και γεύση που μοιάζει της Ερμιόνης. Τα φρούτα της Καράβελος είναι ανθεκτικά μετά την συγκομιδή. Η Συγκομιδή αρχίζει μέσα Οκτώβρη.